Usposabljanje osnovnošolcev v OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice

09. 12. 2013

Usposabljanje učencev 8. in 9. Razredov v OŠ Ob Dravinji, Slovenske Konjice, v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (TPO+AED).

Nenadni srčni zastoj je dogodek, ki se lahko zgodi kadarkoli, kjerkoli, komurkoli. Najpogosteje ga povzroči huda motnja srčnega ritma, ki ji rečemo migetanje srca, ali strokovno fibrilacija. Ko se to zgodi, se človek zgrudi po tleh, negibno obleži, ne kaže znakov življenja, preneha dihati in JE MRTEV!!! Če ne storimo nič, bo mrtev tudi ostal. Možgani brez kisika že v 4-5 minutah doživijo nepopravljive okvare, če takemu človeku nihče ne pomaga. Z oživljanjem lahko ta čas podaljšamo, s pomočjo AED pa lahko srce ponovno poženemo v normalen ritem. Ker časa nimamo veliko na voljo, je potrebno ukrepati hitro, odločno in preudarno, za kar potrebujemo nekaj znanja iz oživljanja. To znanje je priporočljivo redno obnavljati, vsaj 1x letno. Ti dogodki so pogosto v domačem okolju, kjer so običajno prisotni tudi otroci ali mladostniki, katerih vloga ni zanemarljiva.

Zaradi tega in po študijah, ki govorijo, da so otroci stari 13-14 let že sposobni izvajati masažo prsnega koša enako dobro, kot odrasli v primerljivih študijah, se v Koronarnem klubu Mežiške doline že nekaj let trudijo približati ta znanja učencem 8. in 9. razredov osnovnih šol, z našo pomočjo, pomočjo podjetja MEDIVAL d.o.o. iz Slovenskih Konjic pa smo to storili tudi na tukajšnji OŠ Ob Dravinji.

Odziv otrok in učiteljev je bil odličen, kot po navadi vsi pogrešajo takšne vsebine v učnem programu. Njihov koncept temelji na algoritmu TPO+AED evropskega združenja za reanimacijo (ERC) in po načelu poslušaj, poglej, poskusi. Zajema predavanje s predstavitvijo in usposabljanje, kjer do 60 udeležencev, vsak na svoji lutki praktično preizkusi izvajanje masaže prsnega koša, umetno dihanje ter uporabo AED.